Kierunek dietetyka
Kierunek dietetyka
Studia I stopnia stacjonarne
studia trwają 3 lata
O kierunku
Kryteria obowiązkowe do aplikacji na studia na kierunku dietetyka:
- język obcy nowożytny - egzamin pisemny; poziom rozszerzony (mnożnik x 1); poziom podstawowy (mnożnik x 0,7)
- chemia albo biologia albo fizyka i astronomia (lub fizyka) albo matematyka - egzamin pisemny
chemia: poziom rozszerzony (mnożnik x 1,4)
biologia, fizyka i astronomia, fizyka: poziom rozszerzony (mnożnik x 1)
matematyka: poziom rozszerzony (mnożnik x 1); poziom podstawowy (mnożnik x 0,7) - dowolny przedmiot dodatkowy inny niż w pkt 1 i 2* - egzamin pisemny; poziom rozszerzony (mnożnik x 1)
* Określony język obcy nowożytny może być uwzględniony podczas kwalifikacji na studia tylko raz. Kandydat nie może określić w aplikacji tego samego języka jako języka obcego nowożytnego oraz jako dowolnego przedmiotu dodatkowego w pkt 3 na poziomie rozszerzonym.
Celem kształcenia na kierunku dietetyka jest: nauczenie umiejętności posługiwania się wiedzą ogólną z zakresu nauk o zdrowiu oraz wiedzą szczegółową z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, zapobiegania chorobom żywieniowo zależnym, przygotowanie do pracy w poradniach dietetycznych i do współpracy z lekarzem, pielęgniarką, fizjoterapeutą, psychologiem w zakresie planowania żywienia. Ważnym elementem kształcenia jest nabycie umiejętności obsługi sprzętu stosowanego w ocenie stanu odżywienia oraz przygotowanie do podjęcia studiów II stopnia i systematycznego doskonalenia zawodowego.
Studia na kierunku dietetyka oparte są na autorskim programie, dostosowanym do standardów europejskich i zgodnym z The European Academic and Practitioner Standards for Dietetics opracowanym przez The European Federation of the Associations of Dietetitians.
punkty ECTS - 180
Przedmioty realizowane podczas studiów I stopnia na kierunku dietetyka - jako jedyne w Polsce - podzielone są na 5 bloków tematycznych: przedmioty ogólne, przedmioty podstawowe, przedmioty kierunkowe, praktyki zawodowe i przedmioty do wyboru.
- blok przedmiotów ogólnych: m.in. język angielski, wychowanie fizyczne
- blok przedmiotów podstawowych: anatomia człowieka, fizjologia i patofizjologia, mikrobiologia ogólna i żywności, immunologia, podstawy diagnostyki laboratoryjnej, psychologia ogólna, genetyka
- blok przedmiotów kierunkowych: nauka o żywności z elementami chemii żywności, technologia potraw, podstawy żywienia człowieka, podstawy epidemiologii żywieniowej, farmakologia i farmakoterapia żywieniowa, edukacja żywieniowa, podstawy dietetyki klinicznej, dietetyka pediatryczna, podstawy prawa żywnościowo-żywieniowego, diety i trendy żywieniowe, żywienie osób ze zwiększoną aktywnością fizyczną, warunki produkcji żywności i podstawy żywienia zbiorowego, poradnictwo dietetyczne, podstawy metodologii badań, analiza i ocena jakości żywności, profilaktyka żywieniowa, dietetyka w praktyce klinicznej.
- W cyklu kształcenia obowiązuje blok praktyk zawodowych w wymiarze 700 godzin.
Praktyki odbywają się w szpitalu, w pracowni technologii potraw, w domu opieki społecznej, w szpitalu - w dziale żywienia dorosłych i dzieci, poradni dietetycznej i poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych. - W cyklu kształcenia obowiązuje blok przedmiotów do wyboru w wymiarze 1400 godzin. Studenci wybierają 14 przedmiotów z 18 z listy.
Studenci na kierunku dietetyka na WUM mają możliwość kształcenia w największym w Europie Oddziale Klinicznym Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego im. Prof. W. Orłowskiego.
Limit miejsc
180 w 2024 r.
Po studiach
Absolwenci kierunku dietetyka posiadają umiejętność planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup. Mają umiejętności dokonywania oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjentów i przygotowania odpowiednich rekomendacji terapeutycznych. Potrafią przygotować potrawy wchodzące w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją i zasadami Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP). Potrafią kontrolować jakość produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz organizować żywienie indywidualne i zbiorowe dostosowane do wieku i stanu zdrowia pacjentów.
Są przygotowani do pracy między innymi w:
- niepublicznych i publicznych zakładach opieki zdrowotnej
- zakładach dostarczających pożywienie do szpitali
- zakładach żywienia zbiorowego w tym catering
- organizacjach konsumenckich
- placówkach sportowych
Progi punktowe
147,9 pkt. w 2024 r.